До 20% ръст в търсенето на наеми в София в следващите две години

Търсенето на пазара на наемите в София ще запази досегашните си нива, а до 2023 година то ще се повиши с до около 20%. Това прогнозират експертите на Управление БГ, основавайки твърденията върху наблюденията си над няколко ключови фактори, сред които централизацията на бизнеса в големите градове, намаляващият брой ново строителство в старите и уредени квартали на София, повишаване продажните цени на имотите и покупателната възможност на наемателите.

По какъв начин тези фактори ще окажат влияние върху търсенето на пазара на наемите, отговорите събрахме в следващите редове.

Развитието на големите градове привлича все повече млади хора, които предпочитат да живеят под наем

Запазва се тенденцията големите градове да се развиват с бързи темпове. Отдавана София е притегателен център за все повече млади хора, както на такива от България, така и на завръщащите се от чужбина. За никого не е тайна, че трудовият пазар в столицата е далеч по-привлекателен – все повече ИТ фирми откриват свои офиси, предлагайки атрактивно заплащане и престижни позиции. Голяма част от идващите в София се установяват тук, за да учат, а впоследствие започват и да работят, като градът им предоставя реалната възможност да се развиват в успешни международни компании.

Липсата на ново строителство в старите и уредени квартали на София, от друга страна, ще доведе и до рязко повишаване на цените за продажба, категорични са от Управление БГ. Повишаването на цената за покупка, дори и на старите апартаменти, ги прави непривлекателни, за това все повече млади хора предпочитат да живеят под наем.

Животът под наем пред изплащането на ипотека

В продължение на горното твърдение, не продажните цени на имотите, а покупателната възможност на наемателите е определяща за цената на наемите. Ето защо повишаването на продажните цени на имотите и “замразените” към този момент наемни цени ще рефлектират пряко върху повишаване търсенето на жилища под наем в следващите няколко години.

Няма европейска столица със средни продажни цени 1100 евро на квадрат. За родния потребител това е твърде невъзможна цена. По тази причина животът под наем е по-предпочитан от изплащането на ипотека. Истината е, че процентът от хора, които биха предприели подобни дългосрочни действия, като тегленето на ипотечен кредит, е твърде малък. Особено в тези несигурни времена. За справка: ако в София тристаен апартамент струва 180 000 евро, вноската по ипотечен кредит за 20 години е по 2300 лв., а наемът за същия апартамент е около 900 лв.Обади ни се сега!