КАПИТАЛ: За първи път в България фирма носи отговорност за наемателите в жилищата

<Статията е копирана от вестник капитал, като по-долу ще намерите препратка към сайта на Капитал, където да прочете цялата статия>

Темата накратко:

  • Все повече потребители избират да инвестират в имот, който да отдават под наем
  • Проблемите за наемодателите могат да са крайно неприятни и да отнемат дълго време, прекарано по съдилища
  • Съществува фирма, която предлага цялостен пакет услуги и така намалява рисковете за собствениците на жилища

Ако се разходите из южните столични квартали, ще видите, че усилените строежи на нови жилищни сгради са достигнали върховата си точка. Строителството в по-предпочитаните софийски райони процъфтява и макар цените на квадратен метър все още да са смущаващо високи, на този етап пазарът не бележи спадове. Голяма част от апартаментите се разпродават още на зелено, а банките отчитат сериозни ръстове в броя на ипотечните кредити.

Инвестицията в недвижимо имущество с цел отдаване под наем е привлекателен вариант за осигуряване на дългосрочен и сигурен доход. Обикновено най-предпочитаните райони за целта са централните, както и тези с добре развита транспортна мрежа. Но се оказва, че проблемите идват, след като купувачът реализира идеята да закупи апартамент, да намери наематели и да сключи договор с тях.

Чували сте, че наемите в София са прекалено високи и е трудно човек да намери прилично жилище на прилична цена? Да, това изглежда обяснимо с покачването на цените на имотите за последните две години. Помислете обаче и за другата страна – наемодатели, които са инвестирали сериозна сума в закупуването или ремонта на апартамент и се страхуват, че още с първите наематели собствеността им ще бъде съсипана. Когато към това добавим и възможността наемателите да се окажат некоректни не само в поддържането на имота, но и неспособни или нежелаещи да заплащат наема и консумативите, ситуацията става наистина притеснителна.

Главните проблеми, които отдаващите имот под наем срещат най-често, са нелесни за преборване и макар да съществува законен път за тяхното разрешаване, това често отнема повече време и усилия от очакваното.

В западна Европа има добре развити фирми, специализирани в отдаването и стопанисването на имоти, притежание на фирми и частни лица, именно с цел избягване на подобни неприятни ситуации. За щастие, услугата Управление на имоти се предлага и в България. Има специалисти, които могат да поемат грижата за дома ви, както ако вече е отдаден под наем, така и ако това тепърва ви предстои и желаете да го направите по възможно най-добрия начин.

Те ще ви съдействат както с връзки с брокери, пускането на имота на пазара, определяне на адекватен наем, процеса по огледи, изготвянето и сключването на договори с наемателите, описването на имуществото в приемно-предавателен протокол, така и с разрешаването на проблеми със съседи, нелоялни наематели, появили се щети по жилището и други.

В такъв случай вие ще имате не само писмена гаранция, че ще получите имота си във вида, в който сте го отдали, но и че всички консумативи по него ще бъдат редовно заплащани, в това число и наемът. Подобен тип услуга е изгодна и удобна, особено за собствениците на имоти, които желаят нещата да се случват бързо, ясно и ефективно. Управлението на имот коства на собственика не повече от 10% от месечния наем на жилището.

На българския пазар вече 10 години съществува фирма, която предлага такива услуги. Това е Управление БГ, която за това време успява да натрупа опит, сериозна клиентска база и най-важното – доверие у потребителите си. Услугите, които Управление БГ предлага, са разнообразни и съобразени с целите, местоживеенето и нуждите на клиента.

Те са разпределени в три клиентски пакета – „Стандартно управление“, „Фиксиран наем“ и „Гарантирана заетост“. Всяка от тях съчетава различни аспекти от отдаването на имот под наем, а общото помежду им е писмената гаранция за основните елементи, които ще ви гарантират сигурност и удобство.

Над 600 души в София вече са се възползвали от услугите на фирмата, която професионално и грижливо гарантира на собствениците комфорт и сигурност. Това спестява не само рисковете от конфликти и недоразумения с наематели, но и ежемесечно следене за спазване на клаузите от договора. А с оглед на състоянието на пазара на имоти, това се явява добро решение за онези, които желаят да инвестират успешно не само в имота, но и във времето си.

Прочети цялата статия от вестник Капитал – тук: Обади ни се сега!