24 часа: 5 причини, заради които губим пари от инвестиция в имот

Високите цени на имотите в България следват тенденцията в световен план, но това е само една от причините. Другата основна причина е набиращата сериозна скорост инфлация, докато парите в банките вече не носят никаква доходност. Затова спасение за своите спестявания българинът намира основно в имоти. Въпреки че съществуват и други възможности за инвестиции, различни от недвижимите имоти, те все още са по-непознати и често се приемат за рискови . 

Именно в това се корени и над 37% ръст в цените на имотите в България само за около година. Според Агенцията по вписванията са се сключили сделки за над 6 милиарда лева в този кратък период, като става ясно, че само 1 милиард са били финансирани от банки. 

Затова съвсем нормално е да приемем че по-голямата част са били сделки с цел инвестиция. Оказва се обаче, че в  страната има над 200 хиляди апартамента, които стоят празни – закупени с инвестиционна цел. Нелогично е, но за голяма част от собствениците, те се превръщат в пасив, вместо в актив. Въпреки че е напълно резонно по-голямата част от тези имоти да запазят стойността си, то разходите свързани с тях ги превръщат в пасив. Данъци, застраховки, СОТ, поддръжка – малко по-малко вредят на джоба на собственика. Но най-големите загуби си остават пропуснатите ползи. 

И нека направим една проста сметка: Купуваме двустаен апартамент, в приличен район в София за 100 000 евро.

Вариант 1- Заключен апартамент: 

  • Годишен данък -250лв/ год.
  • СОТ – 240лв/ год.
  • Застраховка -100лв / год.
  • Поддръжка на вход, общи части, такси, почистване и т.н. -500лв /год.
  • Общо разходи -1090 лв./ годишно
  • Общо разходи за 5 години (което се счита за краткосрочна инвестиция)  –5450 лв.

Вариант 2 – Същия случай, но давайки имота си под наем за 700лв./ месец:

  • Годишен разход: -1090 лв. (всички разходи по-горе)
  • Годишен приход: +8400 лв.
  • Общо приход: +7310 лв. /год.
  • Баланс за 5 години:  +36 550 лв.

Вероятно всеки разумен човек може да направи подобна сметка. Но защо тогава апартаментите на голяма част от хората стоят заключени? Защо тези хора предпочитат да губят пари вместо да печелят от своята инвестиция? Звучи сякаш няма логика в това, но ето 5 от най-честите причини, които установихме в дългогодишната си практика:

1.   Липса на време. На повечето хора не им се губят време и нерви с грижите по отдаването на имота си под наем. Договори, огледи, следене на сметки, текущи проблеми, ремонти са честа причина това да притеснява собствениците на имоти. 

2.   Разстояние. Голяма част от българите купуват имот в София, но живеят в чужбина или в други части на България и им е трудно да обгрижват имота си и всички съпътстващи неща, като например срещите на входа или текущи проблеми около поддръжката на жилището, което се оказва наистина сериозна пречка. Затова те предпочитат този имот да стои затворен.

3.   Ремонти и празни периоди. Много хора казват, че ремонтите след наематели може да им намалят голяма част от печалбата. А понякога намирането на нов наемател отнема месеци, което също влияе на годишния им доход. Затова тези хора смятат, че сметката няма да им излезе и понякога са прави.

4.   Некоректни наематели. Една от най-честите причини, които сме срещали са некоректните наематели. Всички са чували истории за неплатени сметки и почупени апартаменти от наематели. Това влияе доста демотивиращо за отдаването на ценния им имот. Но тук не само разходите са в основата, а и всички нерви и разправии с този тип наематели. Често от тези спорове продължават след множество скандали и махленски разправии завършвайки в съдебна зала, а самата мисъл за това може да откаже много собственици на имоти, които само са чували за подобни истории. 

5. Пазя го за децата.  Разбира се, случва се човек просто да няма нужда от пари, колкото и налудничаво да звучи за някои хора. Но както стана ясно, един имот носи разходи, а и с времето се амортизира, дори да няма наематели в него. Въпреки това, хората приемат, че ще пазят имот 10-15-20 години, за да бъде той изряден за децата му. Като за този период е загубил възможност да си върне 50-70% от инвестицията за закупуването му. 

Ако се припознавате в някои от тези хора, то за вас има добра новина. Преди повече от 10 години, ние създадохме Управление БГ – фирма, която се грижи за вашия имот и неговото отдаване под наем в гр. София. За това време се сблъскахме с хиляди проблеми, което ни направи топ експерти в управлението на имоти под наем. Повечето ни служители се занимават с това от самото създаване на фирмата. 

Ние се грижим за всичко, а собственикът на имот си получава по банка уговорения наем в края на месеца, без да се занимава с абсолютно нищо……

Да, правилно прочетохте  „абсолютно нищо“. От подбора на наематели, през ежемесечно следене за плащането на сметки, ток, вода, парно, ремонти, общи събрания, проблеми с наематели и куп други неща, за които отговаряме до предаването на апартамента във вида, в който в отдаден. 

И това не е всичко. Всяка година ние предоговаряме наемите и следим пазарни тенденции, за да могат собствениците на имоти да печелят максимума от своята инвестиция.

Услугата е уникална, защото ние поемаме цялата отговорност и се грижим за всичко с писмени гаранции. Макар, че наемателите не винаги са доволни, тъй като договорите са ни изрядни за предаване на имота в идеален вид след напускане за следващ наемател, то от друга страна над 800 собственици на имоти оценяват услугите ни много високо. Всички тези услуги струват само 10% такса от месечния наем. 

Пример:

Договорен наем 700лв/месец – 10% такса управление (70лв) = 630лв., чиста сума за получаване от собственика.

Цялата статия на 24 часа може да прочете тук: https://www.24chasa.bg/Article/10327456Обади ни се сега!