Ивайло Иванов: Как кризата с COVID-19 ще повлияе на пазара на наемите?

Ивайло Иванов е управител на “Управление БГ” от самото създаване на компанията преди 10 години, а в бизнеса с недвижими имоти е от 19 години. Разговаряме с него по повод новосъздалата се кризисна ситуация с разпространението на COVID-19 и как тя ще се отрази на бизнеса с наеми.

Като човек с дългогодишен опит в сферата на недвижимите имоти, по какъв начин според Вас ще повлияе кризата с коронавируса върху пазара на наемите?

Неприятната ситуация, в която се намираме, безспорно оказва негативно икономическо влияние във всяка една сфера на бизнеса. Пазарът на наемите на недвижими имущества също търпи промени. В ситуацията на извънредно положение процентът на покупко-продажби значително намалява, логично – търсенето на наеми също. Хората се прибират по домовете си, и това е съвсем нормално в условията на епидемия. Тук искам да спомена, че клиентите на Управление БГ могат да бъдат спокойни за имотите, които са ни поверили, поради добрия подбор на наематели и разбиране на техните желания.

Тенденция към повишаване или намаляване размерите на наемите и пазарните цени на имотите се наблюдава по време на кризата?

Без претенции за категоричност, но в момента се наблюдава замразяване на цените на наеми и продажби на жилища. В случай на задълбочаване на кризата, наемите по-скоро ще поевтиняват, а по повод покупко-продажбите – по-скоро ще се замразят. Тенденция за повишаване цените на пазара с имоти е малко вероятна, да не кажа изключена през следващата година. Няколко са причините, от които изхождам с това твърдение – в ситуация на извънредно положение много проекти са замразени, блокирани са сделки и спадът на цените в различните бизнес сфери няма как да не понижи и цените на жилищата.

А след епидемията?

Какви загуби ще претърпи секторът и доколко ще се запазят “новите цени” предстои да разберем. Разбира се, ако ситуацията на извънредно положение продължи по-дълго от предвиденото (13 май т.г.), възможно е трайно поевтиняване на имотите и след отминаването на кризата. Поне докато бизнесът се стабилизира и пазарните условия не бъдат нормализирани. Но клиентите на Управление БГ не трябва да имат притеснения, тъй като при ползването на нашите услуги ние актуализираме цените на имотите, които са ни поверени, спрямо актуалните пазарни условия.

В този ред на мисли, споделете защо е важно наемодатели, да дават имота си на фирма с дейност като Вашата – заради сигурността по време на криза като тази или?

Гарантиране на сигурно и професионално управление на имотите на нашите клиенти е само една важна част от дейността на фирмата ни. Разбира се, не и единствената – клиентите ни имат писмена гаранция за избраната от тях услуга по отношение управлението на повереното ни от тях жилище. Ние управляваме цялостно отдадения им имот под наем, като предлагаме три пакетни услуги, разработени съобразно търсенето на клиента. Когато става въпрос за наем, фирмата ни поема цялата отговорност за имота – навременно плащане на наеми, плащане на сметки за комунални услуги, етажна собственост към домоуправителя, инспекция, отремонтиране по вина на наемател и т.н..

Над 10 години оперирате на българския имотен пазар – това доказва, че интерес към услугите ви има, но какъв тип хора се възползват услугите Ви?

Опитът ни досега доказва, че комплексните дейности, които предлагаме, са от голяма полза за редица клиенти. Основно това са хора, живеещи в чужбина, които имат жилищни имоти в България и решават да ги отдават под наем. Но не само, наши клиенти са и редица физически лица от България, които просто биха желали да прехвърлят грижата по отдаване на имота си изцяло на професионалист, като си спестяват всякакви разправии срещу 10% от месечния наем.

Ние можем да предложим комплексен набор от решения за собственици на имоти, които са в чужбина, в друг град или просто не искат да се ангажират по никакъв начин с имота си. Собствениците получават парите от съответната сделка, благодарение на ефективното менажиране на имота им от наша страна.

Какво бихте посъветвали наемодатели и наематели, които, предвид създалата се ситуация, със сигурност ще изпитват затруднения с плащането на наемите си?

Собствениците на жилища, които имат сключени договори с нас, могат да бъдат спокойни, че ще направим всичко по силите си да защитим интереса им. Наемодателите е добре да направят компромис, за да не се стига до радикални мерки, предвид забавянето на наемите. Моят съвет е да се уговорят разсрочени плащания, ако е възможно или в краен случай – отсрочка, поне докато отмине кризисната ситуация.

А какво да правят продавачите и купувачите?

В така създалата се несигурна обстановка би било добре продавачи и купувачи временно да се въздържат от осъществяването на имотни сделки. Дори и при наличие на търсене и предлагане в сектора, до 13 май дейността на нотариални кантори е силно ограничена и те извършват основно заверки, които не търпят отлагане. Покупко-продажбите в сектора с недвижими имущества са буквално стопирани, поради трудността от набавяне на документи и прочие процедури, без които не би могла да се осъществи каквато и да било имотна сделка. Нека изчакаме да отмине извънредното положение, да се надяваме, че епидемията ще отмине бързо, за да се завърнем към нормалния си начин на живот.Обади ни се сега!